2011. november 22., kedd

Szakmai gyakorlat - Masszőr szemmel... :)


Gyógymasszőr tanulóként érdekesen alakult az itteni gyakorlatom. Fő helyem délutánonként a Leeuwardeni focicsapat (SC Cambuur) fociiskolája, ahol 7-8 évestől 15-16 éves korig vannak a gyerekek. Délelőttönként különböző helyekre megyek, a fizioterápia különböző eljárásaival megismerkedni.
Múlt héten például a Leeuwardeni iskolában voltam Shiatsu órán, és Sneekben a TopFysioban. Kiderült, hogy itt egész más eljárásokat értenek a fizioterápia kifejezés alatt, mint mi otthon. A hidroterápiáról ugyan még tudják, hogy mi az, de az elektroterápiát nem nagyon ismerik. Bár az egyik fizioterapeuta azt mondta 'vannak halvány emlékei róla'...
Viszont van egy nagyon kellemes kis eljárás, amit Dry needlingnek hívnak, és leginkább az akupunktúrához hasonlít... Hatása akár egy hónapig is tart, és bármilyen területen lévő izomcsomókan alkalmazható! Csak az a kár, hogy a betegek nem nagyon szeretik... Viszont nem kell hozzá orvosi beutaló (többnyire).
A másik eljárás, amit itt mutattak meg, a manuálterápia. Hétköznapi helyzetben ezt neveznénk csontkovácsolásnak... :) Gerincbetegségek esetén alkalmazzák ezt a terápiát, és azt hiszem legalább annyira félelmetes, mint amilyen veszélyes, ha rosszul csinálják.

Na, de végül is legfőbb helyünk a focisuli, ahová Tónival együtt vagyunk beosztva... Nekem ez kétszeresen is nagy öröm volt. Egyrészt a gyerekek miatt, másrészről a focimániám miatt.
Nagyon jó csapatba kerültünk, főleg az edzőkkel kell együtt dolgoznunk. Nagyon kedvesek, bármit kérdezhetünk, mindent elmagyaráznak, fordítanak nekünk angolra. Eleinte csak annyi volt a dolgunk, hogy figyeljünk, az edző hogyan kezel különböző sérüléseket, és próbáljuk megjegyezni, melyik gyereknek mi volt a baja, és mennyire javul.
Később viszont a masszázst már csinálhattuk, amit nagyon élveztem. Egy kicsit különbözik ugyan a technika a kórházban használttól, de alapjában ugyanaz. Nagy öröm volt felismerni az otthon tanult fogásokat az edző munkája közben! =)
Itt is megmutattak egy érdekes eljárást, a kineziós tapasz használatát. Egy könyvet is kaptunk róla, elég sok mindent értettem belőle, bár hollandul volt. Kész szerencse, hogy az anatómiát mindenhol latinul használják... :) Sok érdekességet tanulunk, és mostanra már a gyerekekkel is sikerült összebarátkozni. Aranyosak, tanítanak hollandul... Az első szó, amit megtanítottak az első napon a 'regenboog' volt... szivárvány... Hogy pont ez miről jutott eszükbe?

Jobban belegondolva, sajnálom, hogy csak 3 hetet lehetek velük. De nézzük pozitívan, még van másfél hét! :)