2011. november 18., péntek

Gyógypedagógiai asszisztensek HollandiábanHoi! Ez a hollandok legkedveltebb köszönési formája. Most már pedig a miénk is! J Lassan két hete tartózkodunk itt, de olyan mintha már legalább egy hónapja lennénk távol otthonról. Rengeteg minden történt velünk és már most számos élménnyel gazdagodtunk. Ezen a héten elkezdődtek a szakmai gyakorlatok. Mi Krisztivel gyógypedagógiai asszisztensnek tanulunk. Mindannyian vártuk, hogy vajon hova kerülünk, kivel leszünk együtt, milyenek lesznek a „kollégák”. Krisztivel együtt Drachtenbe kerültem egy montessori iskolába. Mivel nem sokat tudtunk arról, mi is a Montesszori, megérdeklődtem anyumtól aki szintén szakmabeli, és utána néztem a neten is. J Megtudtam, hogy ez a mi kis hazánkban kevésbé, a Holland iskolákban viszont annál inkább elterjedt pedagógiai módszer. A módszer lényege: "Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!" Azaz a gyermek maga oldja meg a feladatokat, önállóan tanul, saját magának osztja be az idejét. A pedagógus csak irányokat ad neki.


Az iskola épülete
A gyakorlaton a következőket tapasztaltam: az iskola épülete gyönyörű, az itt dolgozók pedig nagyon aranyosak. Az intézmény integráltan oktat látásfogyatékossággal élő tanulót. Rengeteg különbség fedezhető fel az itteni és az otthoni iskoláink között. A holland gyerekek fél 9-re érkeznek az iskolába és délben haza mennek ebédelni. Az ebédszünet egy óra hosszan tart, majd 13:00-ra mindenki visszajön az iskolába és 15:00-ig folytatódik a tanulás. Ebben az intézményben összesen 5 csoport van. Az egyikben óvodás korú gyermekek, két csoportban 6-9 évesek és szintén két csoportba 8-12 évesek. Az ismereteket leginkább oktatófilmekkel szerzik meg a diákok, amiket internetről töltenek le a pedagógusok. Az óvodásoknál pedig a leginkább szembetűnő különbség az, hogy nem alszanak délután. A napirendjük pedig minden csoportban sokkal kötetlenebb, mint a miénk.
Terem részlet

Nekem nagyon meglepő volt, hogy ennyire önállóan dolgoznak a gyermekek. A pedagógus a háttérben van, nem ő adja át a gyerekeknek a tudást, de a gyermek bármikor fordulhat hozzá segítségért, kellékekért. Mindenesetre nagyon érdekes, új szemléletet ismerhettünk meg. A mai napon pedig Leeuwardenben voltunk iskolai gyakorlaton, ahol az egészségneveléssel kapcsolatban hallgattunk előadásokat, amikbe aktívan be is kapcsolódtunk. Érdekes és hasznos dolgokról volt szó, úgy, mint az egészséges táplálkozás, mozgás, betegápolás és gondozás.


Tóni játszotta a beteget


Kilátás a szállásunktól

szembe szomszédunk

Sziasztok!

A rendelő, ahol gyakorlaton vagyok Sneek északi részén található. Már most rengeteg új dolgot fedeztem fel, és hasonlítottam össze az otthoni rendelőkben található eszközökkel, technikákkal. Hihetetlen, hogy mennyire modern, korszerű náluk minden. Mindent a praktikusság és az egyszerűség jegyében használnak, itt főleg a gépiesített eszközöket emelném ki. Amíg otthon rengeteg minden pl: tömőanyagkeverés, lenyomatanyag keverés kézzel történik, itt ezek a dolgok már rég gépiesítve vannak.

A másik dolog, ami számomra meglepő az az hogy itt az asszisztens a fertőtlenítés, számítógép kezelés, műtét alatt történő asszisztálás és egyéb dolgok mellett komolyabb feladatokat is ellát, mint pl: kisebb tömés elkészítése, fogkőleszedés, fogszabályzó felragasztása....és ez szerintem jó dolog, hogy itt hagynak egy kis teret, hogy az asszisztens is dolgozhat szájban. Ma szerencsém volt asszisztálni egy fogszabályzó felragasztásakor. Sajnos még nem tanultunk fogszabályzásról, így sok mindent nem igen értettem, de tanulságos, érdekes volt végignézni a munkafázisokat. Amiben tudtam, és amire megkértek azt megcsináltam. =)

Itt mondhatni nagyobb a "presztizse" egy asszisztensnek mint hazánkban, és ezt, azt is megkoronázza, hogy az orvos, és asszisztens közötti összhang, és együtt működés erősebb mint otthon. Nagyon ügyelnek a tisztaságra és precízségre. Nagyon tetszik, hogy újfajta szemlélettel technikákkal ismerkedhetek meg és nem csak a fogászat terén!:) Remélem hogy az itt töltött szakmai gyakorlatban szerzett tudásom majd otthon is tudom kamatoztatni =)

i believe i can fly :)
Egy picikét hideg van itt nálunk :)