2011. november 24., csütörtök

A mai naptól újra Sneek vendégei vagyunk. Most nézem az órát és lassan azt írhatom, hogy tegnap érkeztünk meg. Hát bizony hosszú volt ez a nap..... Hajnali 5 órakor indultunk Budapestről, a gépünk 7.10-kor szállt volna fel, de egy órát várnunk kellett a felszállási engedélyre. A repülőút zökkenőmentes volt, kitűnő pilótánk volt és nem rajta múlott, hogy erre az útra nem a kellemes jelzőt használom, ugyanis a fedélzeten fáztunk.
Amszterdamban ragyogó napsütés fogadott, városnéztünk, meglátogattuk a Kattenkabinetet, ami egy ház, ahol csupa macskás szobor, kép és egyébb tárgy van kiállítva. Ezután a virágpiac, majd a van Gogh múzeum következett.
Ismerkedünk az ov-card használatával, ezzel kell a tömegközlekedési eszközökön, vonaton, buszon utazni. A kártyára pénzt lehet feltölteni és ezt vonja le minden utazásnál. Az utazás elején be, a végén ki kell csekkolni.
Na, a vonatozás nem volt zökkenőmentes.... A szerelvények tömve vannak, bőrönddel helyet találni elég nehéz. És aztán itt vannak a hibridvonatok: a szerelvény egyik fele Groningenbe, a másik fele Leeuwardenbe megy. Ha ezt nem veszed észre a felszállásnál, lehet, hogy a rossz szerelvényrészletben ragadsz, mint ahogy mi is.... De szerencsére a kalauz volt olyan kedves és megállította a szerelvényt egy olyan állomáson, ahol a vonat amúgy nem állt volna meg. Így leszállhattunk és bevárhattuk a leeuwardeni vonatot.
Éva tanárnő
Ma is egy csodás napot zártunk :)...
Megint voltak számomra új, ismeretlen gyerekek, de ezen már meg se lepődtem.
Kérdeztem a gondozó nőket, hogy hogy dolgoznak, mennyi órában?
Mondták, hogy valaki ott van reggeltől estig 7:30-18:00ig valaki csak 8 órában, és itt a gondozónőknek van egy 1-1,5 órás szünetük.
Mondták, hogy a gyerekek hol jönnek-hol nem jönnek, teljesen változó, és a gyerekek létszámától függ, hogy mennyi gondozó nőt hívnak be aznapra.
Nagyon aranyosak a gondozónők, rengeteg mindent megengednek, hogy segítsek nekik, volt olyan nap, hogy az ablakra festetem Sinterklaastot és Svaterpitet, de az ebéd utáni takarítástól kezdve a pelenkázásig,etetésig bármiben segíthetek.
A nyelv nem akadály se a gondozó nőkkel se a gyerekekkel, a gyerekek folyton körülöttem vannak mindig játszunk, volt olyan kislány, akit tanítottam számolni angolul 1-5ig és nagyon serényen ismételgette egyszer az én kezemen másszor meg az övén számoltuk.
Ma mondta is, hogy haza akar engem vinni otthonra :), nagyon édes volt.