2011. november 10., csütörtök

Hoy!
Ez egy tipikus fríz köszönés, ha jön szembe az utca túlsó végén egy ismerős odakiált, hogy Hoy!
Hát,ami a mai napot illeti ismét Drachtenbe mentük, az ottani iskola egészségügyi részlegét látogattuk meg először. Itt két előadást is meghallgathattunk. Számomra mindkettő nagyon érdekes volt és egyben meghökkentő is.

Holland ápoló nők:
Az első előadásban inkább a nővérek feladatáról volt szó és arról, hogy itt, Hollandiában milyen gyerekosztályok vannak.
Meghökkentő volt számomra, hogy itt csak nyolc órában dolgoznak a nővérek, viszont ennek megfelelően 3 műszakban dolgoznak.
Van újszülött-koraszülött osztály;"elkülönítők"- itt mindenféle fertőző és súlyos beteg megfordulhat;valamint vannak még olyan osztályok,ahova például appendicitises gyerekek kerülnek a műtét után. Itt kor alapján határozzák meg, hogy ki hova kerül. Kb. 3 -4 gyerek van egy szobában,mindenkinek van saját szekrénye,a mosdó a sarokban van. Van számukra Tv és telefon elérhetőség.

Itt van egy olyan személy is, aki CSAK azért van, hogy felkészítse a gyereket arra,hogy mi fog rá várni, hogy elkísérje a műtőig és érte is menjen, hogy játsszon vele és ehhez hasonló feladatai vannak.

A szülők ott maradhatnak velük egész nap és egy szülőnek biztosítanak is majdnem minden esetben szállást. A rokonok és barátok is egész nyugodtan látogathatják a beteget.

Otthon szülés:
A másik nagyon érdekes előadás az otthon ápolókról szólt,akik az otthon szülésre specializálódtak és ennek minden pillanatára.
Az 1900as évektől vannak Hollandiában olyan emberek akik ezzel foglalkoznak.
Itt MINDENKI otthon szül, KIVÉVE, ha nincs olyan egészségügyi komplikáció anyai vagy magzati részről,ami kellő képen indokolná,hogy kórházban történjen a szülés.

Ha valaki úgy gondolja,hogy várandós annak a szülésznőt kell felkeresnie először.
Ha probléma van a terhességgel,akkor jön szóba a szülész-nőgyógyász.
12 hetes terhesen kell feliratkozni, hogy legyen az embernek egy otthon ápolója.
10 napot van a szülés után a családdal, ezalatt 50 órát kell dolgoznia. Nagyon széles skálán mozog a feladatköre-friss mama betanítása arra,hogy mit hogyan csináljon, mindenféle házi munka és a vendégek fogadása akik az új jövevényt szeretnék meglesni.
Ha valaki kórházban szült utána már csak 4-5 napot van vele ez az otthon ápoló.

Az anyukák 16 hetet maradhatnak otthon a gyerekkel összesen, ha valaki már a várandósság ideje alatt igénybe vett ebből valamennyit,akkor utána annyival kevesebb ideje van otthon.
Ezután visszamennek dolgozni és a gyerekek egy vendég szülővel vannak addig- ez egy itt nagyon bevált és jól kiépített rendszer,aminek nem mennék bele a részleteibe,mivel számomra is homályban van még ez-az.

Ééééés :D mindezek után a fogyatékkal élők intézetébe látogattunk el. Itt azt mondták, hogy főként értelmileg sérült betegek vannak.Kicsit meglepte őket, hogy ma érkeztünk, de kedvesen és szívélyesen megoldották a helyzetet. Kivittük őket egy közösségi terembe, ahol együtt forró csokiztunk és beszélgettünk a gondozó nőkkel,akik sok érdekes dolgot osztottak meg velünk 1-1 betegről. Volt aki 20 éve azon a helyen dolgozik élvezettel hallgattuk őt, mesélt az elöző munkahelyéről is ahol,hasonló betegekkel foglalkozott,de más rendszer volt ott..

Mondták, hogy régen teljesen el voltak zárva, ma viszont az intézet köré házakat építettek, hogy ezek a gyerekek és az egészséges gyerekek illetve felnőttek is együtt élve szokják egymást.

Itt egy kis videó az otthonápolásról :).
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.