2011. november 21., hétfő

patikák

Mint gyógyszertári asszisztens patikában vagyok gyakorlaton. Eddig két fajta patikában voltam, egy kisebben (egy kis faluban egy orvosi rendelővel összekötve) és egy nagyobban (Sneekben egy patika). Maga a rendszer egy kicsit másabb, mint az otthoni. Otthon, megkapjuk a receptet az orvostól, és amelyik patika épp útba esik oda bemegyünk és kiváltjuk a receptet. Itt a patikák kapcsolatban állnak az orvossal. Minden embernek választania kell egy patikát, többinyire ott ahol lakik, mert a patikák rögzítik az emberek adatait (név, születési dátum, cím, telefonszám, biztosítás), milyen gyógyszereket váltanak ki, milyen időközönként, milyen gyógyszerekre allergiásak stb.. Sneekben az egyik patikában kb. 500 receptet kapnak egy nap, ennek kb. háromnegyed része az orvostól jön közvetlen. Ez azt jelenti, hogy a beteg elmegy az orvoshoz, aki felírja a receptet, de nem a betegnek adja, hanem elküldi a patikának, ahol kinyomtatják, összekészítik a gyógyszereket és vagy megy érte a beteg, vagy kiszállítják. Ha valaki krónikus beteg, azaz folyamatosan, évekig kell gyógyszert szednie, nem kell minden hónapban elmennie az orvoshoz és feliratnia a gyógyszereit, 3 hónapi adagot lehet egyszerre kiadni. A későbbiekben a patikában odaadják a gyógyszert recept nélkül is, de az orvostól utólag kérnek receptet.
Ami számomra még nagyon érdekes volt, és amit a kisebb patikában láttam, hogy le lehet adni interneten,vagy telefonon, hogy melyik gyógyszer fogyott el, vagy a betegek visszajuttatják a gyógyszerdobozokat. Ezeken rajta van egy matrica formájában a beteg neve, telefonszáma, címe, a recept sorszáma, a beteg egyfajta sorszáma, hogy hogyan kell szednie a gyógyszert, maga a gyógyszer neve és röviden, hogy mire kell ügyelnie gyógyszerszedés közben (nem szabad vezetnie, miután bevette a gyógyszert, nem ihat rá alkoholt stb.) A matricán van egy vonalkód is, ami ezt mind tartalmazza (Minden patikában ilyen matricát ragasztanak a gyógyszerre.) Tehát a gyógyszerdobozok által, tudják, hogy kinek mit kell rendelni, és másnap jöhet érte a beteg, vagy kiszállítják. A kisebb patikában, ami össze van kötve az orvosi rendelővel nem is adnak ki receptet, hanem csak a matricákat nyomtatják ki. Majd odaadják a betegnek a gyógyszert.
Magisztrális részleg:
A sneeki patikának van magisztrális része, tehát van laborja, ahol készítenek kenőcsöt, kúpot, kapszulát, oldatokat is. Ugyanúgy gyógyszertári asszisztens és gyógyszerész is dolgozik a laborban. A gyógyszerészek hat évet tanulnak az egyetemen, a gyógyszertári asszisztensek három évet. Náluk nincs külön gyógyszertári asszisztens és gyógyszertári szakasszisztens. Csak gyógyszertári asszisztens van, ami a talán a gyógyszertári szakasszisztensnek felel meg.
Az orvosi rendelővel összekötött patikában, nincs magisztrális részleg. Ha esetleg szükségük van valamire, amit külön kell előállítani, egy cégtől tudnak rendelni, ami erre specializálódott. Ami még érdekes ebben a patikában, hogy nincs külön gyógyszerésze, ezt a szerepet a helyi orvos tölti be.
A patikákban a receptes gyógyszerekért nem fizetnek, helyben mindenki (18 éve felett) havonta biztosítást fizet, és a patika küldi el a biztosítás felé a számlát havonta egyszer.
Nagyon élvezem, hogy megismerhetem ezt a rendszert, minden nap valami új dolgot tudok meg, több patikában vagyok így több féle képpen magyaráznak meg mindent, és mindenhol másra hívják fel a figyelmemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.