2011. november 27., vasárnap

Szia Mindenki!!!!

Élőben jelentkezem Hollandiából, Sneekből egy hosszú nyugalmas nap után. Elmondhatom, hogy mindnyájan rengeteg tapasztalattal és élménnyel zárjuk le ezt a harmadik kint töltött hetet.
Megint túl vagyunk 4 kemény munkanapon, 1 iskolai gyakorlati napon és egy hatalmas városnézésen Amsterdamban. Van mit kipihennünk.

Számomra ez a hollandiai tanulmányi út nagyon hasznos volt, már az első héten többet dolgozhattam, mint otthon eddig összesen. Hihetetlen, hogy milyen sok különbséget véltem felfedezni a holland és a magyar fogászat között. Az orvos és asszisztens közötti kölcsönös tisztelet, és a páciensek felé irányuló közvetlenség egyszerűen lenyűgöző.
A modern gépek, anyagok, és a modern felfogás nagyon megkönnyíti a munkát.

Már az első nap, néhány óra után egyedül asszisztálhattam. Ugyan sokban eltérnek az asszisztens feladatai és a munkafázisok az otthonitól, mégis nagyon könnyen elsajátíthatók.
Ráadásul, ha valami nem sikerült elsőre, nem néztek szerencsétlennek, nagyon szívesen segítettek, és türelmesek voltak velem. Eleinte mindig megkérdezték egy-egy kezelés után, hogy szeretném-e a következőt én asszisztálni egyedül, majd egyre inkább természetessé vált, hogy én csinálom.

A röntgen felvétel elkészítését nem tudtam teljesen elsajátítani ugyan, mert ahhoz némi holland nyelvtudás szükséges a számítógépbe való bevitel miatt, de ha otthon is bevezetik ezt a modern technikát, biztosan nagyon egyszerű dolgom lesz vele, mert volt alkalmam gyakorolni ezt is bőségesen.
Ami még megkönnyíti az asszisztens dolgát, hogy a kezelési egység úgy van elrendezve, hogy a páciens bal oldalához teljesen odaférjünk, mint az orvos a jobb oldalához. Nincs útban a köpőcsésze, így mi is asszisztálhatunk ülve. Ezt otthon is bevezethetnék.

Egyébként nagyon tetszik, hogy minden eszköznek és anyagnak megvan a helye, nincs kipakolva kulira, vagy a munkapultra semmi, hanem úgymond a "fiókból dolgoznak", és oda semmit nem raknak vissza anélkül, hogy fertőtlenítőkendővel át ne törölgessék.
A sterilitással ugyan volt egy kis problémám, talán jobban is odafigyelhetnének rá itt kint, de ez talán asszisztensfüggő.

Ezentúl rendkívül meglepő, hogy itt nem foglalkoznak vele, hogy kinek mennyi injekciót adnak, pedig erre nekünk otthon anyag szerint pontosan megvan a maximálisan beadható mennyiség szabva. Illetve tilos két különböző kvadránst elérzésteleníteni egy páciensnél a fulladásveszély miatt, de itt ezt sem veszik figyelembe.
Hogy az érzéstelenítésről valami jót is mondjak, itt még a Carpulle rendszer működik, ami sokkal biztonságosabb mind a páciensre, mind az asszisztensre nézve. Ezt a módszert otthon ma már nem igazán használják, nem tudom miért.

Ittlétem alatt láttam implantációs műtétet is. Igaz magából a műtéti területből nem láttam sokat, mert még pipiskedve sem értem fel, hála alacsony termetemnek, de megtanultam miket kell kikészíteni hozzá, mihez hogyan szabad hozzányúlni, stb.

Mindent összevetve nagyon tetszik a holland fogászat, sokkal fejlettebb, mint otthon, sokkal barátságosabbak az emberek egymással, és a páciensek hozzáállása a fogászathoz sokkal természetesebb. Itt családi program a fogászati szűrővizsgálat. Hihetetlen!

Tényleg örülök, hogy itt lehetek, nem bántam meg, hogy eljöttem, sok szépet és érdekeset láttam, rengeteget tanultam, és belerázódtam a nagybetűs életbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.